Inhoud bewindvoering, verdiepende stof


Inhoud bewindvoering/mentorschap, curatorschap, verdiepende stof

Curatorschap 
De positie van de curator lijkt veel op die van ouders of voogd. De curator is de wettelijk vertegenwoordiger van de betrokkene. De curator neemt beslissingen over geld en goederen (financiële zaken). En over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene (persoonlijke verzorging). Voor praktisch elke handeling en beslissing moet de curator toestemming geven.

Curatele is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen en voor wie beschermingsbewind en/of mentorschap niet volstaat. Een curator beslist over geld, verzorging, verpleging, behandelingen of begeleiding van de betrokkene. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Alle lopende ondercuratelestellingen staan in het openbare curatele- en bewindregister.

Mentorschap
De mentor neemt beslissingen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene. Dit zijn dus allemaal beslissingen op het persoonlijke vlak. Daarbij kan het ook over feitelijke dingen gaan, zoals het inzien van een dossier. De mentor heeft de plicht om de betrokkene zoveel mogelijk zelf te laten beslissen en om een zelfstandig optreden van deze persoon te bevorderen.

Mensen die onvoldoende voor zichzelf zorgen en niet meer de juiste beslissingen kunnen nemen over de verzorging, verpleging, behandelingen en andere zaken op het persoonlijke vlak. 

Bewindvoering
Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen.
De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene. Beschermingsbewind kan wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden worden ingesteld. Deze bewinden staan in het openbare curatele- en bewindregister.
De bewindvoerder maakt kort na zijn benoeming een lijst met een beschrijving van alle goederen die onder het bewind vallen. Hij ontvangt hierover van de griffie bericht. Een kopie van deze boedelbeschrijving stuurt de bewindvoerder naar de rechtbank, sector kanton.

Beschermingsbewind wordt ingezet als mensen financiële problemen hebben door lichamelijke en/of geestelijke oorzaken.
Schuldenbewind wordt ingezet als mensen grote problematische schulden hebben door bijvoorbeeld een verslaving. 

Curatele
Voor mensen die zowel hun financiële als andere persoonlijke belangen niet meer kunnen regelen. Je kan daarbij denken aan mensen met een psychiatrische aandoening of situaties van gewoonte van ernstige drank- of drugsmisbruik, zodanig dat de veiligheid van hemzelf of andere in gevaar wordt gebracht. 

Aanvraag voor bewindvoering, mentorschap en curatele.
Aanvraag kan worden gedaan door: 
de betrokkene zelf 
echtgenoot of andere partner 
familieleden tot de 4e graad ( ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten)
degene die het gezag uitoefent ( bijv. de voogd als de betrokkene nog minderjarig is of de stiefouder)

Schuldhulpverlening
Een schuldhulpverlener maakt afspraken met schuldeisers. Als eerst wordt dit gedaan via een minnelijk traject, de msnp*. Als dit traject niet lukt en de schuldeisers gaan niet akkoord dan wordt er een aanvraag voor wsnp* gedaan, de schuldeisers worden dan door de rechtbank gedwongen om mee te werken.

Een schuldhulpverlener is dus degene die jouw minnelijk traject behandelt en, indien nodig, de wsnp voor je aanvraagt. Zijn de schulden te groot voor de beschermingsbewindvoerder dan zal deze de schuldhulpverlener vragen om een minnelijk traject te starten. Meestal is dit via de gemeente. Iedere gemeente heeft een organisatie in dienst die dit voor hun bewoners regelt, dit verschilt dus per gemeente. De schuldhulpverlener gaat dan alle schuldeisers een betalingsvoorstel doen over een periode van 3 jaar. Als alle schuldeisers hiermee instemmen zit je in de msnp. Stemmen niet alle schuldeisers hiermee in dan wordt er bij de rechtbank een aanvraag voor wsnp gedaan.

Een ander belangrijk verschil tussen de beschermingsbewindvoerder en de schuldhulpverlening is dat een schuldhulpverlener ook een aanvraag kan doen voor een moratorium. Dit houdt in principe in dat schuldeisers voor een maximale duur van 6 maanden, geen recht meer hebben om over te gaan tot vergaande sancties. Hieronder valt dus bv. een huisuitzetting, afsluiting van gas,water of licht of het opzeggen van je zorgverzekering

*msnp: minnelijke schuldhulpverlening natuurlijke personen
*wsnp: Wet schuldsanering natuurlijke persoon
 Klachten
U heeft een klacht over uw bewindvoering? 
Als het een inhoudelijke klacht is, dan kunt u uw klacht schriftelijk voorleggen aan de rechter-commissaris. Bekijk artikel 317 van de faillissementwet. De rechter-commissaris zal uw klacht in behandeling nemen en daarover een beslissing nemen. Gaat de klacht over het gedrag van de bewindvoerder, dan kunt u een klacht indienen bij de Raad voor rechtsbijstand, Bureau Wsnp. 

In 2013 is de gedragscode voor bewindvoerders Wsnp vastgesteld. Er wordt verwacht dat de bewindvoerders zich aan de gedragscode houden. Als u vindt dat de bewindvoerder zich niet houdt aan de gedragscode, kunt u daarvoor een klacht indienen bij de Raad van Rechtsbijstand. De klacht moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: 
Er moet eerst een klacht zijn ingediend bij het kantoor waar de bewindvoerder werkt. 
De klacht mag niet gaan over de inhoud van een dossier. Dat soort klachten wordt behandeld door de rechter commissaris die in die zaak is benoemd. 

 De Raad wordt bij een terechte klacht geadviseerd door de klachtenadviescommissie Wsnp. Aan dit advies hoeft de raad zich niet te houden, maar in de regel zal hij dat wel doen. De raad beslist of een klacht gegrond is.
Wanneer een klacht gegrond wordt verklaard kan de raad de bewindvoerder een sanctie opleggen, bijvoorbeeld door hem uit te schrijven uit het register van bewindvoerders of door zijn subsidie in één of meer zaken te verlagen.

Taken bewindvoerder 
Er zijn een aantal taken voor de bewindvoerder. Hieronder staan ze in een rijtje.
Het ontvangen van uw onderbewindgestelde inkomen en vermogen;
Controleren of uw inkomen niet onder de beslagvrije voet komt;
Controleren of u in aanmerking komt voor inkomensondersteunende maatregelen;
Inkomensondersteunende maatregelen aanvragen als u er wel recht op heeft maar het nog niet ontvangt;
Het uitvoeren van het door ons opgestelde plan van aanpak;
Het uitvoeren van de betalingen volgens het opgestelde budgetplan;
Belastingaangifte box 1;
Kwijtscheldingsverzoeken gemeentelijke belastingen;
Aanvragen bijzondere bijstand;
Aanvragen huursubsidie en zorgtoeslag;
Reguliere handelingen met betrekking tot de onder bewind gestelde goederen;
Wij hebben contact met u. Dit kan telefonisch, per mail, per Whatsapp, op afspraak in persoon, een huisbezoek;
Indien noodzakelijk naar zittingen van de kantonrechter;
De jaarlijkse rekening en verantwoording aan de kantonrechter;
Contact onderhouden met de instellingen waarmee u te maken hebt over uw onder bewind gestelde inkomsten en vermogen;
Behandeling en/of doorzending van uw post.

Soorten Bewind
De soorten bewind waar we mee te maken hebben zijn: 
Bewindvoering Beschermingsbewind
Bewindvoering Schuldenbewind
Bewindvoering 2pers. Huishouden schulden (60% van 17+22 uur)
Bewindvoering 2pers. Huishouden prob. Schulden (60% van 22+22 uur)
Bewindvoering 2pers. Huishouden berscherming
Curatorschap (wettelijk tarief) Standaard (90% van 17+17 uur)
Curatorschap 2pers. Huishouden
Curatorschap 2pers. Huishouden 1xschulden 1x standaard   
Curatorschap 2pers.Huishouden 2x schulden
Mentorschap (wettelijk tarief)   
Mentorschap met psychische problemen 18-23 jaar (17u + 5u) 
Mentorschap 2pers. Huishouden    
Mentorschap 2pers. 1x psych prob 18-23 jaar 1x standaard 
Mentorschap 2 pers 2x psych prob 18-23 jaar  
Combinaties* Bewindvoerder/mentor voor 1 pers totaal  
Combinaties * 1 pers. Curator/1 pers. Bewindvoerder (2pers. Totaal)  
Combinaties * 1 pers. standaard curatele/ 1 pers. schuldenbewind
Combinaties * 1 pers. schulden curatele/ 1 pers. Standaard bewind
Combinaties * 1 pers. schulden curatele/ 1 pers. schuldenbewind
Combinaties * Comb. 1. Pers. standaard curatele/ 1 pers.standaard mentorschap 
Combinaties * Comb. 1 pers. schulden curatele/ 1 pers. standaard mentorschap 
Budgetbeheer 2pers. huishouden    
Budgetbeheer Meerdere pers. Huishouden    
Curatorschap Prob.Schulden (90% van 17+22 uur) 
door duda-wsm 03 dec., 2019
Van aanmelding tot bewind, basisstof Stap 1: Aanmelding Er komt een aanmelding binnen, dit kan door middel van bijvoorbeeld mail, brief of sociaal contact. Allereerst wordt er een intakeformulier ingevuld. Wanneer we deze volledig ingevuld ontvangen wordt er een intakegesprek ingepland. Stap 2: Intakegesprek Er wordt een intakegesprek gehouden, dit kan op kantoor en bij de cliënt thuis/zorginstelling zijn. Dit is een gesprek tussen cliënt, evt. familie, de medewerker van de bewindvoering en evt. een maatschappelijk werker Hierin word allereerst besproken wat de reden van het bewind is. Client/ maatschappelijk werker legt de situatie uit, verteld de thuissituatie, medische achtergrond en of er schulden zijn. Daarna wordt er door de bewindvoeringsmedewerker uitgelegd wat bewindvoering inhoud, wat het doel van het bewind is en wat de stappen zijn. Als cliënt/maatschappelijk werker met bewind/curatele instemt, worden alle nodige formulieren ingevuld. Ook is het heel belangrijk dat de cliënt alle/de gevraagde stukken bij zich heeft om een dossier te vormen (zie bijlage) Dit voorkomt dat wij later nog stukken moeten navragen als we bijvoorbeeld bijzondere bijstand voor bewindvoeringskosten moeten aanvragen. Dit kost namelijk onnodig veel tijd Stap 3: Verzoek indienen bij de rechtbank Wanneer alle stukken voor de rechtbank volledig ingevuld en ondertekend zijn, kan dit naar de dichtstbijzijnde rechtbank worden verstuurd. De rechtbank neemt over het algemeen ruim de tijd om een zitting in te plannen dus dit kan ook wel 3 maanden duren. Ook kunnen we nu een dossier in ons systeem aanmaken en alle gegevens van de cliënt erin zetten. Versturen van verzoekschrift en bijlagen Het verzoekschrift moet naar de rechtbank. Daarvoor moeten een aantal formuleren mee gestuurd worden die tijdens de intake zijn ingevuld. De formulieren die ingevuld moeten worden zijn: Plan van aanpak Akkoordverklaring Bereidverklaring bewindvoerder Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Eventueel een aanvullend plan van aanpak ( alleen bij problematische schulden, normale plan van aanpak moet altijd verstuurd worden) Het versturen van een verzoekschrift mag alleen gedaan worden door de rechthebbende, zijn echtgenoot of partner, voogd, mentor/bewindvoerder of naaste familie. Bij de 2e verzoek in het verzoekschrift mag alleen de echtgenoot of familie tot de 2e graad het verzoek doen. Zitting Beide partijen en eventuele belanghebbenden krijgen een uitnodiging voor de mondelinge behandeling (zitting). In die uitnodiging staat wanneer (datum) en waar (locatie) de zitting plaatsvindt. De andere partij en/of belanghebbende ontvangen bij de uitnodiging een kopie van het verzoekschrift met de bijlagen. Als onder bewind gestelde bent u niet verplicht om naar de zitting te komen, maar het wordt aangeraden. Als u niet verschijnt kan dit ertoe leiden dat de rechter in uw nadeel beslist. Mening Als u aanwezig bent dan krijgt u de gelegenheid om uw mening te geven. Als eerst krijgt de verzoeker het woord. Hij licht zijn verzoek toe. Dan mag de tegenpartij zijn reactie geven. Daarna komen beide partijen nog een keer aan de beurt. De rechter stelt ook vragen. Volmacht Laat u zich op de zitting vertegenwoordigen door een juridisch adviseur of iemand anders die op de hoogte is van de zaak? Geef deze dan een schriftelijke volmacht mee. Getuigen Tijdens deze zitting worden er geen getuigen gehoord. U mag collega’s of andere betrokkenen meenemen, maar zij zijn dan toehoorders en geen getuigen. Openbaar De meeste zittingen zijn openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. Zittingen over familiezaken en zaken met minderjarigen zijn niet openbaar. Bijvoorbeeld over echtscheiding, ondertoezichtstelling en curatele. Conflictoplossing Tijdens de zitting onderzoekt de rechter met beide partijen welke oplossingsmethode in deze situatie het beste lijkt te passen: mediation*, schikking* of een uitspraak van de rechter. Stap 4: Zitting van de rechtbank Wij en de cliënt zelf krijgen een oproep om te verschijnen voor een zitting (het kan met uitzondering ook zijn dat er geen zitting komt en dan word het bewind gelijk toegewezen) In de zitting wordt gevraagd wie de bewindvoerder wordt en of alles netjes is uitgelegd aan de cliënt. Ook wordt er gevraagd of de cliënt met het bewind instemt en of hij/zij nog vragen heeft. Als laatste wordt er besproken of de cliënt in het bewind- en curatele register wilt/moet. Dit is een openbaar register waar ook bedrijven kunnen controleren of iemand onder bewind staat. Dit zorgt er ook voor dat als een cliënt na uitspraak van bewind, bijvoorbeeld een abonnement aanschaft, de bewindvoerder dit kan annuleren zonder consequenties. CLIENT MAG NA UITSPRAAK GEEN ABONEMENTEN AANSCHAFFEN, dit mag alleen met handtekening van de bewindvoerder. Stap 5: Beschikking komt binnen Vanaf nu begint de ‘’aanloopfase’’ Het duurt ongeveer 6 maanden totdat heel het dossier gaat lopen zonder problemen. Wanneer de rechtbank heeft uitgesproken dat het bewind/curatele wordt toegewezen, duurt het maximaal 2 weken tot de beschikking binnen is. Vanaf die datum mogen wij pas actie gaan ondernemen. Schikking*: De rechter kan een voorlopig oordeel over de zaak geven. Hij vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. Vaak stelt hij dan de partijen in de gelegenheid om samen tot een oplossing (schikking) te komen. Als beide partijen dat willen, onderbreekt de rechter daarvoor de zitting. Buiten de rechtszaal (‘op de gang’), probeert u er samen uit te komen. Op de afgesproken tijd komt u weer terug in de rechtszaal. Heeft u samen een oplossing gevonden, dan wordt deze schikking op papier gezet, in een proces-verbaal. Beide partijen ondertekenen dit. Een kopie van het proces-verbaal krijgt u thuisgestuurd. De schikking is een bindende afspraak. Beide partijen moeten die afspraak nakomen. Van beschikking tot lopende dienstverlening Vanaf het moment dat je de beschikking krijgt van de rechter, moet er een aantal taken verricht worden. Als eerst wilt de bewindvoerder inzicht hebben op de rekeningen. De bewindvoerder gaat een beheer en leefgeldrekening aanvragen. Daarmee bepaald hij de financiele zaken van de client. Vervolgens gaat de bewindvoerder kennisgevingen versturen naar alle bedrijven waar de cliënt mee te maken heeft, zodat alle post over de betalingen naar de bewindvoering gaat. Als laatst voordat de lopende dienstverlening begint wordt er bijzondere bijstand aangevraagd om bijv. de kosten van de bewind te kunnen betalen maar ook kun je daarmee advocaatkosten vergoed krijgen. Stap 6: Rekeningen openen/ beheren Met de beschikking gaat de bewindvoerder naar de bank om een leefgeldrekening en/of een beheerrekening te openen. Op de beheerrekening worden alle inkomsten gestort en worden alle uitgaven van betaald. De leefgeldrekening is voor cliënt zelf. Hier word elke week (op een afgesproken dag en bedrag) het leefgeld gestort en evt. extra’s. Ook kan het zijn dat we de huidige bankrekening van de cliënt gaan overnemen en dat dit de beheerrekening word. Dan wordt er een verzoek ingediend bij de bank om de rekening te gaan beheren. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken, afhankelijk van de bank. Stap 7: Alle instanties aanschrijven We sturen alle instanties/schuldeisers die voor de cliënt van toepassing zijn een kennisgeving. Hierin staat dat dhr. of mevr. onder bewind/curatele is gesteld en dat alle correspondentie vanaf nu naar ons moet gaan. De cliënt hoort géén brieven/telefoontjes meer te krijgen van instanties/schuldeisers. Ook laten we evt. de uitkeringsinstantie/werkgever weten dat het rekeningnummer is gewijzigd. Stap 8: Stabiel maken/ houden van het dossier. De bewindvoerder zorgt dat alle vaste lasten worden betaald en komt (eerder afgesproken) betalingsregelingen na. Ook wordt er gezorgd dat er geen (nieuwe) schulden gemaakt worden. Er wordt bijzondere bijstand voor bewindvoeringskosten aangevraagd en evt. andere aanvragen gedaan. Stap 9: Boedelbeschrijving aanleveren 3 of 4 maanden na toekenning bewind moet er een zogeheten ‘’boedelbeschrijving’’ worden aangeleverd. De rechtbank vraagt dan een overzicht met het begin saldo van de beschikkingsdatum en het evt. vermogen van de cliënt. Dit is om te controleren dat de bewindvoerder zijn/haar werk doet en evt. fraude te voorkomen. Stap 10: Schuldenlijst compleet maken Heeft de cliënten te veel schulden om dit zelf binnen 3 jaar af te kunnen lossen, dan gaan we kijken of er de mogelijkheid is om de schuldhulpverlening in te gaan. Is dit niet van toepassing, worden alle schulden door middel van een regeling door de bewindvoerder afbetaald. We zorgen dat de schuldenlijst helemaal compleet is en sturen dit door naar de SHV instantie. Zij proberen een regeling te treffen met de schuldeisers. De cliënt krijgt een minimum bedrag om van te leven en de vaste lasten van te kunnen betalen. Dit heet de beslagvrijevoet en dit is wettelijk vastgesteld. Ook als er eerder beslag op het inkomen wordt gelegd door een schuldeiser moet de beslagvrijevoet worden aangehouden. Alles boven dit bedrag wordt afgestaan nar de schuldhulpverlening om de schulden van te kunnen betalen. Dit duurt 3 jaar. Stap 11: Rekening en verantwoording aanleveren Elk jaar na beschikkingsdatum moet er een rekening en verantwoording worden aangeleverd aan de rechtbank. Deze moet getekend worden door de cliënt en hierin staan de evt. vorderingen in het dossier. Stap 12: Stoppen van het bewind Er zijn twee redenen om onder bewind gesteld te worden. 1: Er zijn veel schulden en de cliënt weet niet meer hoe hij/zij dit op moet lossen. 2: Bescherming voor de cliënt zelf door medische redenen. Als de cliënt een schuldenbewind heeft, word dit beëindigd wanneer alle schulden zijn afbetaald. Wanneer de cliënt beschermingbewind heeft kan dit pas stopgezet worden als de reden van het beginnen van het bewind zijn opgelost (bijvoorbeeld, cliënt had ptss, en is door de arts genezen verklaard en kan het nu weer alleen proberen) Er komt een beschikking binnen met daarin dat het bewind/curatele stop is gezet vanaf een bepaalde datum. Vanaf die datum mag de bewindvoerder geen handelingen meer verrichten. Het kan ook zijn dat de cliënt overlijdt, dan is de regel dat vanaf die datum de bewindvoerder niks meer mag doen. Hiervoor is geen beschikking nodig. Stap 13: Eind rekening en verantwoording Als laatste stap is de eind rekening en verantwoording. Dit wordt naar de rechtbank verstuurd na 3 of 4 maanden van het einde van de bewind. Hierin wordt weer uitgelegd dat er allemaal is gebeurt de afgelopen tijd en wanneer deze goed is gekeurd door de rechtbank wordt het dossier officieel gesloten.
Share by: